AI-Da: μπορεί κάτι άψυχο να δημιουργήσει τέχνη;


AI-Da: μπορεί κάτι άψυχο να δημιουργήσει τέχνη;

(μετάφραση: Κωνσταντίνος Σύρμος)

Ποια είναι η AΙ-Da;

«Η AΙ-Da, είναι το πρώτο υπέρ-ρεαλιστικό ρομπότ καλλιτέχνης ΤΝ (τεχνητής νοημοσύνης). Μπορεί να σχεδιάσει και είναι μία ερμηνευτική καλλιτέχνιδα. Ως μηχανή με ικανότητες ΤΝ, η καλλιτεχνική της προσωπικότητα είναι τα έργα τέχνης της, μαζί με τα σχέδια της, την ερμηνευτική τέχνη και τις συλλογικές ζωγραφιές.

Στον καιρό τον διαδικτυακών εικονιδίων-χρηστών (avatars) και των ρομπότ-συνομιλιών ΤΝ: Αλέξα και Σίρι, η AΙ-Da -ως ρομποτική καλλιτέχνιδα- είναι εντόνως σχετική. Δεν είναι ζωντανή αλλά είναι μία προσωπικότητα που μπορούμε να έχουμε ως σημείο αναφοράς και να ανταποκριθούμε σε αυτό. Αυτή η σουρεαλιστική κατάσταση των συγκεχυμένων πραγματικοτήτων, αποτελεί ήδη ένα μέρος της καθημερινότητάς μας: Στα ψηφιακά μας βασίλεια, ποιοι και σε ποιους μιλάνε στις διαδικτυακές πλατφόρμες; Ποιοι αλγόριθμοι εργάζονται πίσω από από τις επιλογές μας στο ίντερνετ; Ποιος γράφει αυτόν τον αλγόριθμο και ποιος κερδίζει ή χάνει; Εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα. 


Στους διαδικτυακούς μας κόσμους, ασκούνται έλξεις και πιέσεις από δυνάμεις και προσωπικότητες που είναι καμιά φορά διαφανείς, μα κατά κύριο λόγο έμμεσες. Η Ai-Da, η μηχανή με τις δυνατότητες της ΤΝ και υπογραμμίζει αυτές τις προεκτάσεις: Είναι δικαιωματικά μία καλλιτέχνιδα; Είναι το άλλο εγώ ενός καλλιτέχνη; Είναι ένα άβαταρ ή ένας φανταστικός χαρακτήρας; Όλες αυτές οι ερμηνείες, φέρνουν έντονα στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα της διαδραστικότητας των ψηφιακών και φυσικών κόσμων και της κάλυψης των ταυτοτήτων, που υποθέτουμε πως συμβαίνει και για τους δύο κόσμους.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στην Ai-Da ως μία καλλιτέχνιδα και στα έργα τέχνης της Ai-Da, το κάνουμε αναγνωρίζοντας πλήρως την μηχανική της υπόσταση και την συνεργατικότητα ανθρώπου/μηχανής στα έργα της. Ενώ, παράλληλα, αναπτύσσουμε την καλλιτεχνική της προσωπικότητα και όρεξη, έτσι ώστε να αποτελούν ένα οξυδερκή καθρέφτισμα των σύγχρονων ρευμάτων και συμπεριφορών. Και καθώς ο τρανσ-ανθρωπισμός και η βιοτεχνολογία προχωρούν, αυτά τα ζητήματα θα γίνονται όλο και πιο κρίσιμα και ενδεχομένως επικίνδυνα. Ανεξέλεγκτες αυτές οι εξελίξεις, μπορεί να μας οδηγήσουν σε πανωλεθρία και ο εικοστός αιώνας μας δείχνει μόνο λίγο από το πόσο μπορεί να χειροτερέψει. 


Όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν το καλό, το κακό και το τετριμμένο. Αν η Ai-Da καταφέρει κάτι σημαντικό, αυτό θα είναι να μας κάνει να προβληματιστούμε πάνω στην σύγχυση των σχέσεων ανθρώπου/μηχανής και να μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε πιο προσεχτικά και λιγότερο βιαστικά, τις επιλογές που κάνουμε για το μέλλον μας - τα μηνύματα των Όργουελ και Χάξλεύ, ακόμη μας κρούουν των κώδωνα και θα ήταν καλό για εμάς να τον ακούμε».

____________
πηγή: AΙ-Da

Προτάσεις